Dromen van Drummen

Zoal verschenen in TvPO 5 van 2021

‘Hey schat’, zegt meneer Koster als hij binnenwandelt. Altijd opgewekt, vriendelijk en echt Amsterdams. Ik houd hiervan als Amsterdamse. Meneer Koster komt in verband met het stoppen met roken. In het verleden had hij nooit de intentie te stoppen.

 ‘Weet je, schat. Ik rook al zo lang, daar ga ik niet mee stoppen’, zei hij dan. ‘Coby zeurt wel aan mijn hoofd dat ik moet stoppen. Die is al acht jaar geleden gestopt. COPD, hè?’

Nu is meneer Koster dan toch gestopt met roken. ‘Noem me maar Henk’, zegt hij en vertelt dat hij is gestopt omdat hij in januari een herseninfarct heeft gehad. ‘De neuroloog zei dat ik moest stoppen en Coby haakte in: “Hoeveel waarschuwingen wil je nog, Henk?” Het stoppen gaat goed, bijzonder makkelijk eigenlijk.’ Ik vind Henk wat vlak en vraag hem hoe het verder met hem gaat. Een herseninfarct is niet niks.

Henk geeft aan dat hij baalt. Hij werkt al zó lang bij de gemeente, is nooit ziek geweest en dan nu een jaar voor zijn pensioen gebeurt dit. Hij is na zijn herseninfarct een maand ziek thuisgebleven, daarna is hij halve dagen gaan werken. De bedrijfsarts was net zo verbaasd als ik nu. Het is nu mei, halve dagen werken gaat helemaal niet zo makkelijk. ‘Dat been sleept zo, en die vermoeidheid’. Henk is wat somber en het sprankelende dat ik normaal bij hem zie, is verdwenen.

‘Vlak voor zijn pensioen krijgt Henk een herseninfarct’

Het plan was na zijn pensioen meer met zijn grootste hobby te gaan doen: drummen. Hij had geregeld dat hij drumstellen in een muziekschool ging onderhouden. Als hij vertelt over dit plan lichten zijn ogen even op. ‘Drummen is mijn enige hobby, van jongs af aan. Nu kan het niet meer. Ik kan mijn rechtervoet niet meer heffen en daarmee moet ik de bassdrum bespelen.’ Ik vraag Henk naar alternatieven. Heeft Def Leppard niet een drummer met één arm? Hij verlaat somber de spreekkamer. Ik probeer Henk mee te geven dat hij nog maar eens goed moet nadenken over dat werken. Wellicht kan hij de bedrijfsarts bellen om de vermoeidheid en het slepende been te bespreken?

Twee weken later is Henk er weer, nog steeds niet rokend. Hij is weer volledig ziekgemeld en dat blijft zo totdat zijn pensioen over zeven maanden ingaat. De bedrijfsarts vindt dat beter. Henk is opgelucht. Bij de fysiotherapeut gaat hij spierkrachtoefeningen doen, vooral voor zijn rechterbeen. Ik bespreek met Henk de optie een ergotherapeut in te schakelen. Er moet toch iets mogelijk zijn om weer ‘gewoon’ te kunnen drummen?

Na een korte drumdemonstratie op zijn knieën verlaat Henk de spreekkamer: ‘Dag schat, ik hou je op de hoogte van de vorderingen’.

Deel en volg!