Examen algemene psychologie

Sigmund Freud schreef er lang geleden over en er zijn therapieën die droomanalyse gebruiken om onze hersenspinsels, kronkels en problemen aan te pakken. Ik denk dat Freud nooit had kunnen bedenken dat men een terugkerende droom kon hebben over het barsten van je iPad scherm of erger nog, het aan gruzelementen vallen van je iPhone waardoor je onbereikbaar bent. Ik merk dat ik elke keer als ik een module af moet sluiten met een multiple choice ‘examen’ ik levendig droom over mijn elektrische apparaten. Vannacht was mijn iPad scherm stuk en raakte ik gewond toen ik probeerde deze te bedienen om mijn examen stof te gaan lezen.

Afgelopen week droomde ik ook dat ik probeerde naar mijn examen locatie te komen met de trein maar dit bleek onmogelijk. Ik zat oneindig in de trein zonder ergens te komen of er ging geen trein. Wist ik maar wat dit allemaal betekende.. Ik heb het de laatste tijd nogal druk gehad maar heb volgens mij wel goed geleerd voor de module ‘algemene psychologie’. Het is een deel herhaling van de eerder modules en alles is terug te beredeneren naar de praktijk, dat werkt voor mij goed. Ik heb in elk geval het idee dat ik alles weet. Maar dat alles denken te weten maakt mij onrustig. is dit de reden tot dromen en mijn nachtmerries?

Sinds ik naar school ga en moet leren om de stof op te kunnen slaan (dit hoefde ik tot en met mijn middelbare schooltijd niet) merk ik dat ik twee ‘standen’ heb. Stand 1; de ‘ik heb te weinig geleerd en weet werkelijk niet wat me te wachten staat’ stand. Deze stand bied geen enkele garantie voor een uitkomst, wachten op de toets uitslag is dan zenuwslopend. Deze stand probeer ik uiteraard zoveel mogelijk te voorkomen. Stand 2; de ‘ik weet alles wat ik lees al’ stand, dat klinkt goed maar deze stand veroorzaakt onzekerheid want hoe weet je nou of je echt alles al weet?

Bij de voorbereiding van dit examen ben ik van stand 1 in stand 2 gerold. Ik dacht te weinig te hebben gedaan (stand 1) en dit weekend overviel stand 2 mij toen ik probeer de stof op te nemen in mijn drukke verhuis hoofd. Nu moet ik morgen examen doen en zit ik achter de PC (waarom niet achter de iPad eigenlijk?) en denk alles te weten. Ik denk dat het ‘alles denken te weten’ ook komt door de docent die mij steeds zegt dat ik alles weet. Hij vraagt naar voorbeelden uit de praktijk en legt ingewikkelde psychiatrische problemen aan mij voor. Psychiatrische problemen horen helemaal niet thuis in de psychologie en ik weet helemaal niet alles maar kennelijk wek ik die indruk wel bij de docent.

De volgende module moet ik afronden met een module opdracht en zonder multiple choice toets. De lessen worden gegeven door een andere docent. Ik ben benieuwd of ik dan weer droom over apparaten en treinen die nooit aan komen op hun bestemming.

Morgen hoop ik dat ik in het toets centrum achter de iMac denk; ‘ík weet alles’!

Deel en volg!